Rynkor

En mängd faktorer spelar in i hudens åldrande, från att de epidermala cellerna tunnas ut till att hudbarriärernas effektivitet minskar. Resultat blir rynkig och slapp hud vars repareringsförmåga är klart förminskad. Rätt behandling kan vrida tillbaka klockan och ge huden ett mer ungdomligt utseende.

Här kan du läsa mer om våra priser för olika behandlingar mot rynkor. Kontakta oss för att boka tid för konsultation, eller för personlig rådgivning.

Hudens åldrande och rynkor

När en person åldras blir de epidermala cellerna tunnare och mindre klibbiga. Detta leder till att huden ser betydligt tunnare ut samtidigt som hudbarriärernas effektivitet minskar varpå fukt tillåts att avdunsta istället för att inkapslas i huden. Detta orsakar torr hud. Antalet epidermala celler minskar med 10 procent per decennium och de delar sig långsammare i takt med åldrandet, vilket gör att huden inte har samma förmåga att reparera sig när man är äldre som när man var yngre.

Orsaker till hudens åldrande

Effekten av åldrande på det dermala hudlagret är betydande. Det dermala lagret blir tunnare och producerar mindre kollagen. Elastinfibren, som gör huden elastisk, blir utslitet. Dessa förändringar i hudens uppbyggnad är det som orsakar rynkor och slapp hud. Till detta blir talgkörtlarna större men producerar mindre talg och antalet svettkörtlar minskar, vilket leder till torr hy.
En annan åldersrelaterad förändring är att hornlagret i epidermis plattas ut, vilket gör huden mer känslig och mer benägen att spricka. Den här processen gör att antalet näringsämnen som är tillgängliga i epidermis minskar eftersom ytan som är i kontakt med dermis krymper. Hudens normala reparationsprocess blir därmed störd.

I subkutis blir fettcellerna mindre med åldern. Detta leder till mer synliga rynkor och slapphet eftersom fettcellerna i subkutis inte längre kan ersätta skador i andra hudlager. Exponering för ultraviolett strålning, UVA eller UVB, står för 90 procent av symtomen vid för tidigt åldrande av huden. De flesta solskadeeffekter som verkar åldrande på huden inträffar före 20 års ålder. Hur mycket skada huden har tagit av solen avgörs av hur mycket strålning huden utsatts för samt i vilket utsträckning personens egna pigment har kunnat skydda huden.

De behandlingar vi erbjuder

Renaissance Clinique erbjuder ett brett spektrum av behandlingar för att kunna stoppa hudens åldrande och vrida tillbaka klockan för ett mer ungdomligt utseende. Vi är noga med att skräddarsy varje behandling efter den enskilde patientens behov och önskemål. Fina eller grova linjer, kråksparkar, slapp hud, oavsett vad patienten än lider av är vi noga med att ge en behandling vars resultat inte är något annat än ändamålsenligt. Allt samtidigt som det ser fullt naturligt och icke-behandlat ut.

Läs mer om de behandlingar vi erbjuder här i menyn till höger eller kontakta oss direkt för personlig hjälp.