Rynkor

Hudens åldrande och rynkor

När en person åldras blir de epidermala cellerna tunnare och mindre klibbiga. Det leder till att huden ser betydligt tunnare ut samtidigt som hudbarriärernas effektivitet minskar och tillåter fukt att avdunsta istället för att inkapslas i huden. Detta orsakar torr hud. Antalet epidermala celler minskar med 10 procent per decennium och de delar sig långsammare i takt med åldrandet, vilket gör att huden inte har samma förmåga att reparera sig.

shutterstock_518711632

Effekten av åldrande på det dermala hudlagret är betydande. Det dermala lagret blir tunnare och producerar mindre kollagen och elastinfibren, som gör huden elastisk, blir utslitna. Dessa förändringar i hudens själva uppbyggnad är det som orsakar rynkor och slapp hud. Samtidigt blir talgkörtlarna större men producerar mindre talg och antalet svettkörtlar minskar. Bägge dessa faktorer leder till torr hy. En annan åldersrelaterad förändring är att hornlagret i epidermis plattas ut, vilket gör huden mera känslig och mer benägen att spricka. Den här processen gör att antalet näringsämnen som är tillgängliga i epidermis minskar eftersom ytan som är i kontakt med dermis krymper, och alltså stör hudens normala reparationsprocess.

I subkutis blir fettcellerna mindre med åldern. Detta leder till mer synliga rynkor och slapphet, eftersom fettcellerna i subkutis inte längre kan ersätta skador i andra hudlager. Exponering för ultraviolett strålning, UVA eller UVB, står för 90 procent av symtomen vid för tidigt åldrande av huden. De flesta solskadeeffekter som verkar åldrande på huden inträffar före 20 års ålder. Hur mycket skada huden tagit av solen avgörs av hur mycket strålning huden utsatts för, och i vilket utsträckning personens egna pigment har kunnat skydda huden.