Vad är Rosacea och hur behandlar vi det?

Rosacea är en vanlig störning som framför allt påverkar huden i ansiktet. Det orsakar rodnad på näsan, kinderna och i pannan. Med tiden kan rodnaden bli mer intensiv och se rödbrusig ut och blodkärlen kan bli synliga. I vissa fall uppstår Rosacea på bröstet, öronen, halsen och i hårbotten. Om Rosacea inte behandlas kan röda knölar och varfyllda finnar utvecklas. Det kan också göra att näsan ser bullig och svullen ut. Tillståndet kallas för rhinophyma. Rosacea kan påverka ögonen och göra så att de känns irriterade och ser blodfyllda eller vattniga ut.

Orsaken till Rosacea är inte känd, men det finns en hel del teorier. En teori är att Rosacea är en del av en generell störning i blodkärlen. Andra teorier föreslår att Rosacea beror på mikroskopiska hudkvalster, svamp, psykologiska faktorer eller en störning i bindväven under huden. Även om ingen vet säkert vad som orsakar Rosacea så finns det omständigheter som kan utlösa det.

Vi kommer att göra en grundlig undersökning av dina tecken och symptom och vi kommer också gå igenom din medicinska bakgrund. Under undersökningen ska du berätta för oss om du upplever några problem med ditt ansikte (rodnad, knölar, finnar, sveda, klåda osv.) Det finns inga specifika tester för att diagnosticera Rosacea. Personer med ljus hy som har en tendens att rodna lätt kan löpa större risk att drabbas. Rosacea uppträder oftare hos kvinnor medan mäns symptom tenderar att vara allvarligare. En möjlig anledning skulle kunna vara att män inte söker vård förrän tillståndet blir allvarlig.

Rosacea kan variera stort från en person till en annan. I de flesta fall har man inte alla potentiella symtom, men Rosacea inkluderar alltid åtminstone ett av de primära tecknen på sjukdomen. Andra sekundära symtom kan också utvecklas.

Primära tecken på Rosacea

  • Blossande rodnad – många som har Rosacea har en lång historia av frekvent rodnande bakom sig. Rodnaden i ansiktet, som ofta kommer och går, är ofta det först tecknet på sjukdomen.
  • Ihållande rodnad – tillståndet kan liknas vid en rodnad eller solbränna som inte går bort.
  • Knölar och finnar – små, röda knölar och varfyllda finnar utvecklas ofta. Ibland liknar knölarna acne, men det finns inga svarta pormaskar. Sveda och stickningar är vanligt.
  • Synliga blodkärl – för många blir små blodkärl synliga på huden

Det finns inget botemedel för Rosacea eftersom orsaken är okänd, men det finns behandling för att kontrollera och upphäva symtomen. Behandlingar med laser, Intense Pulsed Light eller andra medicinska och kirurgiska redskap kan användas för att ta bort synliga blodkärl, reducera omfattande rodnad eller korrigera en vanställd näsa. Om du misstänker att du har Rosacea, var vänlig kontakta oss för en ordentlig konsultation.