Behandling av Psoriasis

Psoriasis är en icke-smittsam hudsjukdom som drabbar ungefär 3% av jordens befolkning. Även om sjukdomen kan orsaka klåda och sveda är det största problemet att den drabbade kan utsättas för social exkludering och diskriminering som en följd av tillståndet. Laser och kosmetiska behandlingar kan förbättra psoriasis avsevärt.

Här kan du läsa mer om våra priser för behandlingar av psoriasis. Kontakta oss för att boka tid för konsultation, eller för personlig rådgivning.

Vad är Psoriasis?

Psoriasis är en hudsjukdom vars inflammatoriska sjukdomsprocess ger en torr och fjällande hy. Läkare tror att sjukdomen är genetisk och orsakas av att immunsystemet attackerar sig självt, vilket resulterar i att huden växer för fort. Normalt tar det 21 – 28 dagar för hudceller att bytas ut, för psoriasispatienter tar samma förlopp två till sex dagar. Trots att sjukdomen inte är smittsam kan de som lider av sjukdomen ibland drabbas av social exkludering och diskriminering.

Vilka är symtomen på psoriasis?

En konstant avflagning av döda hudceller är fullt normal, men på en psoriasisdrabbad person går den här processen att ersätta gamla celler med nya såpass fort att både döda och nya celler ackumuleras på hudytan. Det här orsakar röda, fjällande och ofta såriga partier som täcks av silverglänsande fjäll som lätt flagnar.

Psoriasis kan drabba vilken del av kroppen som helst men är vanligast på armbågarna, knäna, nedre delen av ryggen och i hårbotten. Sjukdomen kan också orsaka intensiv klåda och sveda.

Vem är riskzonen?

Psoriasis drabbar uppskattningsvis 3 procent av jorden befolkning och kan bryta ut i alla åldrar men oftast mellan 11 och 45 års ålder samt i puberteten. Sjukdomen är inte smittsam och de flesta drabbas på endast små ytor på kroppen.

Sjukdomen är delvis genetisk och tenderar att gå i arv. Ungefär 30 procent av de som drabbas av psoriasis har minst en förälder med sjukdomen. Den genetiska faktorn tenderar att triggas igång av vissa läkemedel (bl a Ibuprofen och Litium), psykologiska faktorer (inklusive stress) eller hudskador.

Laser och kosmetiska behandlingar har förbättrat tillståndet avsevärt. Vi på Renaissance Clinique bokar mer än gärna in en konsultation med dig för att gå igenom vilka typer av behandlingar vi kan erbjuda just dig.