Hudbristningar (Straie)

Både män och kvinnor drabbas av hudbristningar som en följd av bl.a. pubertet, graviditet och kraftig viktökning/minskning. Med estetisk laser kan tillståndet behandlas och eliminera hudbristningarna för gott, oavsett orsaken till att de uppstod.

Här kan du läsa mer om våra priser för behandlingar av hudbristningar. Kontakta oss för att boka tid för konsultation, eller för personlig rådgivning.

Vad är Hudbristningar (Straie)?

Hudbristningar, eller striae som de kallas inom dermatologin, är en form av ärrbildning med en avvikande färg på huden. De orsakas av slitningar i dermis och kan med tiden blekna, dock inte försvinna helt. Hudbrustningar kan vara ett resultat av att huden och elasticiteten i dermis tänjts ut för fort, något som är vanligt i puberteten, vid kraftig viktuppgång eller graviditet. Hudbristningar påverkas av hormonförändringar i samband med puberteten, graviditet, muskeluppbyggnad etc. Även om hudbristningar är associerade med graviditet och fetma kan de också utvecklas genom snabb muskeltillväxt.

Estetisk laser ger nytt hopp

För väldigt många kvinnor är hudbristningar en oundviklig och obehaglig bieffekt av graviditet. Om man har gått upp eller ner mycket i vikt under en kort tidsperiod är det nästan i princip omöjligt att undvika bristningar. En del har även oturen att utveckla dem under senare delen av puberteten. Även om man bibehåller en stabil vikt och tar hand om sin hud, vilket definitivt är ett steg i rätt riktning, är den olyckliga sanningen att arv och hormonella förändringar har en viktig roll i utvecklandet av hudbristningar. Det finns många olika oljor, krämer och lotions idag som påstås kunna förbättra eller till med förhindra hudbristningar, men det är endast hudkrämer med vitamin A och AHA har visat sig ha begränsad effekt för att reducera djupa hudbristningar. Den medicinska expertisen är dock tämligen överens om att krämerna saknar effekt.

Tillkomsten av estetisk laser har förnyat hoppet om att kunna behandla det här tillståndet och eliminera bristningarna för gott. Vi arbetar med dermatologisk peeling och medicinsk microdermabrasion där vi är noga med att anpassa varje behandling efter de behov och önskemål som patienten har.

Läs mer om varje behandling i menyn här till eller kontakta oss direkt för personlig rådgivning och hjälp.