Tack vare ökad förståelse kring vad som orsakar ålderstecken i ansiktet och på kroppen har behandlingarna anpassats till att bättre svara mot sitt syfte. Åldrade har att göra med förlust av fett och därmed volym, fillers är därför ett bra val i kampen mot bl.a. rynkor, tunna läppar, ihåligheter och acneärr.

Här kan du läsa mer om våra priser för behandling med fillers. Kontakta oss för att boka tid för konsultation, eller för personlig rådgivning.

Vad är kosmetiska Fillers?

Många områden inom plastikkirurgin är på väg att förändras. En av de största förändringarna omfattar förståelsen om vad som egentligen orsakar ålderstecken i ansiktet. Förut trodde vi att processen var begränsad till huden, att rynkor och hudöverskott endast orsakades av huden stretchades ut, varpå behandlingarna fokuserade på att omskapa och strama upp huden. Nu vet vi att åldrandet drabbar all mjuk vävnad i ansiktet och att många rynkor, hudöverskott och generella ålderstecken beror på att fettet och övrig vävnad under huden tappar volym.  Ålderstecken är ett resultat av att man förlorar fett och att huden och musklerna tappar sin spänst. Precis som när du tömmer en vindruva på vätska och får kvar ett skrynkligt russin. Genom att injicera volym med hjälp av fillers kan många rynkor antingen elimineras eller åtminstone reduceras.

Fillers av mjuk vävnad har vuxit dramatiskt de senaste åren. För tio år sedan fanns i princip bara kollagen. Kollagen är fortfarande extremt användbart för fina linjer och rynkor, men det kan inte fylla ut större områden samtidigt som det hade flera nackdelar. En av dessa är dess varaktighet, effekten vara bara i två till tre månader. En annan nackdel är att patienterna måste allergitestas tre veckor före injektionen.

Med hjälp av avancerad teknologi har situationen förbättrats. Nya fillers för mjuk vävnad varar längre och kräver inte allergitest innan användning. Hur mycket längre håller resultatet? Vilken filler är bäst för vilken kroppsdel? Dessa två frågor är det som är spännande inom det här området inom plastikkirurgin. Det är också vad nedanstående ska försöka svara på:

Fördelar med fillers:

Det finns många fördelar med fillers för mjuk vävnad. Här är en sammanfattning:

 • Fyller i rynkor i pannan och mellan ögonen
 • Fyller igen ihåligheter
 • Gör det övre ögonlocket och ögonbrynet fylligare vilket ger samma effekt som ett ögonbrynslyft
 • Fyller igen håligheter på det övre ögonlocket vilket ger ett mera ungdomligt utseende
 • Fyller igen vecken nedanför nedre ögonlocket
 • Kamouflerar påsarna nedanför ögat genom att fylla igen vecken.
 • Fyller igen håligheten nedanför ögat, nära näsan.
 • Gör ett enastående jobb för fylligare kinder
 • Förbättrar en veckad överläpp
 • Fungerar utmärkt för att förstora läpparna och kan anpassas efter patientens önskemål
 • Fyller igen fina linjer runt läpparna
 • Fyller igen Marionettlinjer
 • Minskar Acneärr
 • Kan hjälpa till att fylla ut ihopsjunkna ärr
 • Går fort med minimalt obehag
 • Man kan fylla på med mera tills önskat resultat uppnåtts
 • Det är en säker behandling som kostar relativt lite

Varför behöver vi Fillers för att fylla ut mjuk vävnad?

Som nämnts ovan har plastikkirurgin gjort många nya upptäckter de senaste tio åren. Många av dessa upptäckter har fokuserat på vad som är den verkliga orsaken till att ansiktet åldras. Nu tänker vi inte först och främst på slapp hud när vi definierar hud som åldras, utan istället fokuserar vi på vad som händer under och i huden.

När vi blir äldre tappar huden elasticitet och spänst. Spänsten kan förbättras genom hudåtstramning, men vad gäller elasticiteten är det svårare. Fram tills idag har man endast gjort små framsteg vad gäller att behandla hudens elasticitet. Till de metoder som finns tillgängliga idag hör kemisk peeling eller laser, en god hudvård, retinoinsyra, AHA och att undvika solen i långa perioder.
I takt med att vi åldras märker vi att våra kinder börjar hänga samtidigt som överläppen blir längre och käklinjen allt mer utsuddad. Den mest effektiva behandlingen för detta är en ansiktslyftning av en skicklig plastikkirurg. Fillers kan dock fylla ut rynkor och håligheter som uppstått när ansiktets fett har dragits nedåt.

Rynkor i pannan
I takt med att vi åldras blir rynkorna i pannan allt mer markanta. Detta beror inte på att musklerna har blivit större utan på att det subkutana fettet som täcker musklerna har försvunnit. När fettet försvinner finns inte längre ett mysigt täcke mellan överhuden och musklerna varpå musklerna är i direktkontakt med huden – rynkor uppstår.

Håligheter
Ett annat ålderstecken är att ansiktet ser magert ut, något man först ser tecken på i området runt ögonen. I takt med att fettet försvinner kan man snart börja urskilja konturerna av skallen.

Ögonbrynet och ögonlocket börjar hänga
Som beskrivet ovan frågar patienter ofta sin läkare efter ett sätt att minska på överskottshuden kring ögonlocket och att lyfta ögonbrynet. Ibland är detta nödvändigt, men ofta är det försvunnet fett är boven. Att vävnaden tappar volym orsakar både överskottshud på ögonlocken samt hängande ögonbryn. Anledningen till att ögonbrynet börjar hänga är att fettet under ögonbrynet försvunnit och lämnat kvar en hålighet. Detta ger ett ihopsjunket och ålderdomligt utseende. Ironiskt nog kan aggressiv reducering av överskottshuden i området accentuera den här ihåligheten. En del kirurger tar fortfarande bort fett från ögonlocket vilket nästan aldrig är nödvändig, undantaget vissa etniska grupper som t.ex. asiater.

Påsar och rynkor under ögonen
När fettet försvinner från kinderna försvinner det också från den nedre delen av ögat. Det här exponerar skallbenet och lämnar efter sig ett veck. Du kan själva känna det genom att trycka ner fingrarna i området. Detta går ofta hand i hand med ett överskott av fett över själva vecket, vilket yttrar sig som påsar under ögonen. Det kan även uppstå hos yngre patienter. Många olika faktorer påverkar den här processen, men att man förlorar volym i vävnaden är en viktig faktor.

Kinderna tappar volym
Fettet i kinderna bryts ned med åren. En del fett försvinner helt enkelt, vilket gör kinderna mindre fylliga och ger ansiktet ett magert utseende. Fettet som inte försvinner utan istället ramlar ner hamnar över överläppen. Där stannar det antingen kvar och skapar ett veck eller så faller det ännu längre ner och suddar ut käklinjen.

Nasolabiala veck
Fördjupandet av det här vecket har exakt samma orsak som det som gör att kinderna tappar volym. När fettet i kinderna försvinner samlas det i just det här vecket och formar ett ännu större veck.

Lipoaugumentation 
Läpparna skiljer sig från övriga områden i ansiktet. På andra områden används fillers för att endast föryngra utseendet medan fillers i läpparna används för att sensualisera läpparna. Det gör läpparna till ett unikt behandlingsområde. Det här är också anledningen till att fillers i läpparna är den vanligaste filler-behandlingen. Man ska inte underskatta den föryngrande effekt som fylliga läppar har, lipoaugumentation är ett utmärkt sätt att få hela ansiktet att se yngre ut eftersom läpparna blir smalare i takt med att vi blir äldre.

Marionettlinjer
Marionettlinjer är en förlängning av de nasolabiala vecken. De sträcker sig från mungipan ner till käklinjen. Namnet kommer sig av att linjerna liknar munnen på en marionettdocka. Linjerna är inte ovanliga även på unga personer. Att fylla ut rynkorna med en filler kan
effektivt förbättra eller eliminera dessa linjer.

Är du en lämplig kandidat?

Åldrande är en progressiv process som gör att vi får rynkor och tappar fett i ansiktet. Lämpliga kandidater för behandling är de som lider av effekten av åldrande och påföljande rynkig hud. Med hjälp av fillers kan tecknen på åldrande samt behovet för kurirgiska ingrepp skjutas på framtiden.

Alla rynkor kan inte behandlas med fillers. Rynkor som uppstår när man ler eller rör på ansiktsmusklerna behandlas bäst med Botulinum.

Den typiske patienten som är bäst behjälpt av behandling med fillers är någon med:

 •  Rynkor i pannan
 • Håligheter i området runt ögonen
 • Volymtapp runt ögonbrynet och på ögonlocken. Filler kan här försena behovet av kirurgi.
 • Ett hängande veck under ögat
 • Påsar under ögonen
 • Kinder som tappat volym
 • Djupa veck ovanför läpparna (nasolabiala veck)
 • Smala läppar
 • Någon som önskar mera dramatiska, sensuella läppar
 • Marionettlinjer
 • Nedsjunkna ärr i ansiktet
 • Nedsjukna Acneärr

Här kan du se våra priser för fillers.

Tänkbara komplikationer

De vanligaste komplikationerna är otillräcklig augmentation i området eller att rynkorna inte försvunnit på det sätt man önskat. Det här är lätt att behandla genom att injicera mer volym. Andra möjliga komplikationer är för mycket augmentation, allergiska reaktioner, knölighet, infektion, blåmärken, svullnad och hudförändringar.

Återhämtningstid

Återhämtningstiden beror på mängden injektion och dess placering. Normalt sett lägger sig svullnaden inom två dagar, många patienter återvänder omedelbart till sina arbeten. När det gäller fettransplantation kommer svullnaden att vara betydligt längre, i upp till sex veckor även om det värsta lägger sig inom två veckor.

Fyll i kontaktformuläret eller kontakta oss direkt för att boka in en konsultation.