Ärrborttagning

Ärr en naturlig del av hudens läkningsprocess, men kan bli både fula och missprydande. Skador, acneärr och bristningar efter graviditet är alla ärr som bäraren vanligtvis vill bli av med. Med rätt behandling kan ärret tas bort och hudens ursprungliga skick återställas.

Här kan du läsa mer om våra priser för ärrborttagning. Kontakta oss för att boka tid för konsultation, eller för personlig rådgivning.

Vad är ett ärr?

Ett ärr är en naturlig del av kroppens läkningsprocess. Ärr på huden uppstår när det djupa och tjocka lagret av huden, dermis, skadas. Desto värre skadan är, desto värre blir ärret. De flesta ärr är platta, bleka och bara ett spår av den skada som orsakade dem. Rodnaden som ofta följer på en skada är inte ett ärr och är vanligtvis inte permanent. Tiden det tar för rodnaden att försvinna sträcker sig från några dagar till, i sällsynta fall, flera år. Olika behandlingar kan användas för att snabba upp läkningen.

Ärr formas olika beroende på var på kroppen skadan uppstått och åldern på personen som skadats. För att reparera skadan måste kroppen producera ett nytt kollagenfiber (ett naturligt kroppseget protein). Ny forskning har visat att Ostepontin också är inblandat vid ärrbildning. Eftersom kroppen inte kan bygga upp vävnaden exakt som den var kommer ärrvävnaden att ha en annan struktur och kvalitet än omgivande normal vävnad. En skada blir inte ett ärr innan såret har läkt helt.

Hypertrofiska ärr och keloider

Det finns två typer av ärr som är ett resultat av att kroppen producerar för mycket kollagen och gör så att ärret reser sig över omgivande hud; Hypertrofiska ärr och Keloider.
Hypertrofiska ärr är uppåtresta, röda ärr som inte växer utanför gränserna för den bakomliggande skadan. Dessa ärr blir ofta mindre missprydande efter några år.
Keloider är en allvarligare form av ärr eftersom de kan fortsätta växa under en obestämd tid och utvecklas till stora men godartade tumörutväxter. Keloider kan drabba vem som helst men är vanligast bland mörkhyade. Ärren kan orsakas av operationer, olyckor, acne och ibland piercingar. Hos vissa personer växer keloider fram spontant. Även om de kan bli till ett kosmetiskt problem består keloider endast av tröga massor av kollagen, de är därmed helt ofarligt och icke smittsamma. Hos vissa personer kan de dock klia och göra ont. Keloider är vanligast på axlarna och bröstet.

Från acne till bristningar efter graviditet

En annan vanlig ärrbildning är en nedsänkt fördjupning i huden. Detta orsakas av att de underliggande strukturerna som håller uppe huden, såsom fett eller muskler, försvinner. Den här typen av ärrbildning är vanligt vid acne men kan också orsakas av vattkoppor, operationer eller olyckor.

Ett ärr kan också ta formen av utdragen hud. Dessa kallas striae eller bristningar och uppkommer när huden blir utsträckt för snabbt, t.ex. vid graviditet, signifikant viktökning eller när tonåringar växer väldigt fort. Bristningar kan också uppstå i själva läkningsprocessen när huden utsätts för mycket påfrestningar, särskilt nära kroppens leder. Den här typen av ärrbildning blir ofta mindre missprydande med åren. Det finns flera olika behandlingsalternativ för bristningar.

Oavsett vilken orsak som ligger bakom dina ärr har vi på Renaissance Clinique både den erfarenhet och den utbildning som krävs för att ta bort dessa effektivt. Kontakta oss så berättar vi mer om vad vi kan göra för dig.