Ärr från skador, acne och bristningar efter graviditet är något som många vanligtvis vill bli av med. Vi hjälper dig med behandling så att ärret tas bort och hudens ursprungliga skick återställas.

Vad är ett ärr och hur tar man bort det?

Ett ärr är en naturlig del av kroppens läkningsprocess. Ärr på huden uppstår när det djupa och tjocka lagret av huden, dermis, skadas. Desto värre skadan är, desto värre blir ärret. De flesta ärr är platta, bleka och bara ett spår av den skada som orsakade dem. Rodnaden som ofta följer på en skada är inte ett ärr och är vanligtvis inte permanent. Tiden det tar för rodnaden att försvinna sträcker sig från några dagar till, i sällsynta fall, flera år. Olika behandlingar kan användas för att snabba upp läkningen.

Ärr formas olika beroende på var på kroppen skadan uppstått och åldern på personen som skadats. För att reparera skadan måste kroppen producera ett nytt kollagenfiber (ett naturligt kroppseget protein). Ny forskning har visat att Ostepontin också är inblandat vid ärrbildning. Eftersom kroppen inte kan bygga upp vävnaden exakt som den var kommer ärrvävnaden att ha en annan struktur och kvalitet än omgivande normal vävnad. En skada blir inte ett ärr innan såret har läkt helt.