Ärrborttagning

Vad är ett ärr?

Ett ärr är en naturlig del av läkningsprocessen. Ärr på huden uppkommer när det djupa, tjocka lagret av huden, dermis, skadas. Desto värre skadan är, desto värre blir ärret. De flesta ärr är platta, bleka och bara ett spår av den skada som orsakade dem. Rodnaden som ofta följer på en skada är inte ett ärr och är vanligtvis inte permanent. Tiden det tar för rodnaden att försvinna sträcker sig från några dagar till, i sällsynta fall, flera år. Olika behandlingar kan i allvarliga fall snabba upp läkningen.

Ärr formas olika beroende på var på kroppen skadan uppstått och åldern på personen som skadats. För att reparera skadan måste kroppen producera nytt kollagenfiber (ett naturligt kroppseget protein). Ny forskning har visat att Ostepontin också är inblandat vid ärrbildning. Eftersom kroppen inte kan bygga upp vävnaden exakt som den var, kommer ärrvävnaden att ha en annan struktur och kvalitet än normal och omgivande vävnad. En skada blir inte ett ärr innan såret läkt helt.

Två typer av ärr är ett resultat av att kroppen producerar för mycket kollagen, vilket gör så att ärret reser sig över omgivande hud; Hypertrofiska ärr och Keloider. Hypertrofiska ärr är uppåtresta, röda ärr som inte växer utanför gränserna för den bakomliggande skadan. Dessa ärr blir ofta mindre missprydande efter några år. Keloider är en allvarligare form av ärr för de kan fortsätta växa under en obestämd tid och bli stora men godartade tumörutväxter.
Keloider kan drabba vem som helst, men är vanligast bland mörkhyade. Ärren kan orsakas av operationer, olyckor, Acne och ibland piercingar. Hos ytterligare vissa personer växer Keloider fram spontant. Även om de kan bli ett kosmetiskt problem består Keloider endast av tröga massor av kollagen och är helt ofarligt och icke smittsamma. Hos vissa personer kan de dock klia och göra ont. Keloider är vanligast på axlarna och bröstet.

En annan vanlig ärrbildning är en nedsänkt fördjupning i huden. Detta orsakas av att de underliggande strukturerna som håller uppe huden, såsom fett eller muskler, försvinner. Den här typen av ärrbildning är vanligt vid Acne men kan också orsakas av vattkoppor, operationer eller olyckor.

Ett ärr kan också ta formen av utdragen hud. Dessa kallas striae eller bristningar och uppkommer när huden blir utsträckt för snabbt, t ex vid graviditet, signifikant viktökning eller när tonåringar växer väldigt fort. Bristningar kan också uppstå i själva läkningsprocessen när huden utsätts för mycket påfrestningar, särskilt nära kroppens leder. Den här typen av ärrbildning blir ofta mindre missprydande med åren. Det finns flera olika behandlingsalternativ för bristningar.