Acne

Vad är Acne?

Acne är ett samlingsnamn för igentäppta porer (pormaskar), finnar och även djupare cystor eller knutor som uppträder i ansiktet, på halsen, bröstet, ryggen, axlarna och till och med på överarmarna. Acne drabbar i viss utsträckning framför allt tonåringar, men sjukdomen är inte begränsad till en viss åldersgrupp. Både 20- och 40-åringar kan drabbas av Acne. Även om Acne inte är livshotande kan tillståndet vara både upprörande och vanställande. Vid svår Acne kan tillståndet också leda till svår och permanent ärrbildning. Även mindre svåra fall kan leda till ärrbildning.

shutterstock_369935159

Myter om Acne

Myt #1: Acne orsakas av dålig hygien. Om du gått på den här myten och tvättar huden både hård och ofta, kan du faktiskt förvärra din Acne. Acne orsakas inte av smuts eller en oljig hy. Även om överflödigt fett, döda hudceller, smuts och damm som ackumuleras under en dag ser illa och ”smutsigt” ut ska detta inte tvättas bort med händerna. Energiskt tvättande och skrubbande kommer att irritera huden och förvärra Acne. Den bästa för både hygien och Acne är att varsamt tvätta ansiktet två gånger om dagen med en mild tvål, klappa området torrt och därefter använda en lämplig produkt som motverkar Acne.

Myt #2: Acne orsakas av dåligt diet. Omfattande vetenskapliga studier har inte kunnat påvisa något samband mellan diet och Acne. Med andra ord är det varken choklad, pommes frites eller pizza som orsakar Acne. Men de finns de som insisterar på att maten påverkar deras Acne. Om du är en av dem – undvik då dessa livsmedel – att äta balanserat är alltid klokt. Men det är vetenskapligt bevisat att om Acne behandlas korrekt behöver man inte oroa sig för att maten förvärrar tillståndet.

Myt #3: Acne är en kosmetisk sjukdom. Ja, Acne påverkar en persons utseende men är inte ett allvarligt hot mot dennes fysiska hälsa. Men – Acne kan resultera i permanent ärrbildning och dessa ärr, liksom själva Acneutbrotten, kan påverka människors självkänsla så till den grad att det påverkar deras liv.

Myt #4: Du måste låta Acne ha sin gång. Sanningen är att Acne kan försvinna. Om de produkter du provat inte fungerar, överväg att kontakta kliniken. Med de behandlingar och produkter som finns tillgängliga idag, finns det ingen anledning att uthärda vare sig Acne eller Acneärr.