Översikt

Ett annat ord för förstorade bröst på män är gynekomasti. Det ideala manliga bröstet är muskulärt och väldefinierat, vilket signalerar manlig styrka och maskulinitet. Av olika anledningar kan manliga bröst ibland bli fyllda av fett och börja hänga. Istället för ett hälsosamt, manligt utseende får mannens bröst ett ohälosamt, formlöst och feminint utseende.

Det finns många anledningar till det här problemet; det kan bero på hormonella förändringar, medicin eller ha genetiska orsaker. Detta kan faktiskt drabba även friska tonårspojkar, vanligen runt 14 års ålder och problemet kan kvarstå i ett till två år. Om detta uppträder i tonåren är anledningen hormonell och problemen brukar försvinna efter puberteten. Orsaken till gynekomasti är ofta svår att identifiera. En del sjukdomar eller medicin kan vara orsaken, men detta bör utredas av din husläkare. De medicinska orsakerna kan vara allt ifrån brist på testosteron till överflöd av östrogen. Fetma kan leda till höga halter av östrogen, vilket innebär att du starkt rekommenderas att gå ner i vikt. Mediciner som är kända för att orsaka gynekomasti är följande: östrogen, digitalis, klomifen, ketokonazol, metronidazol, cisplatin, spironolakton, cimetidin, isoniazid, metyldopa, tricykliska antidepressiva, valium, heroin, och marijuana.

En annan anledning kan vara problem med levern. Det finns många fler möjligheter och bara en medicinsk undersökning kan med säkerhet avgöra något med säkerhet. De goda nyheterna är att den moderna plastikkirurgin effektivt kan behandla gynekomasti så att du inte längre behöver skämmas för att ta av dig t-shirten. Normalt behandlas gynekomasti med fettsugning eftersom majoriteten av bröstvävnaden består av fett. Om du är relativt ung och har frisk hy så drar huden ihop sig efter att fettet sugits ut och resultatet är gott. I särskilt svåra fall är fettsugning inte tillräckligt för att eliminera hängbrösten. I dessa fall kan man också behöva skära bort både hud och fettvävnad för att uppnå önskat resultat. Ett annat verktyg som läkaren kan använda för att behandla gynekomasti är fettsugning med ultraljud. Detta är särskilt effektivt när den överflödiga vävnaden är hård och fibrös.