Bukplastik

En bukplastik avlägsnar överflödigt fett och hud för att skapa en slank och ungdomlig mage. Ingreppet efterlämnar ett ärr strax ovanför blygdbenet som med lätthet kan döljas av underkläderna. Det finns fyra typer av bukplastik som bl.a. anpassas efter patientens önskemål, mängden överskottshud och hudkvalitet.

Här kan du läsa mer om våra priser för bukplastik. Kontakta oss för att boka tid för konsultation, eller för personlig rådgivning.

Översikt över bukplastik

Dagens samhälle förespråkar en slank och ungdomlig mage. Detta är särskilt viktigt under sommarmånaderna där trender inom mode ofta fokuserar på midjan. Abdominoplastik, vanligen kallad bukplastik, är ett av de vanligaste plastikkirurgiska ingreppen idag. På engelska kallas ingreppet ”tummy tuck” tack vare dess förmåga att effektivt skapa en åtstramad, platt mage. Vid en bukplastik lägger kirurgen ett snitt precis ovanför blygdbenet och tar därefter bort överflödigt fett och hud.

De goda nyheterna vad gäller bukplastik är att när operationen har utförts korrekt är patienterna oftast mycket nöjda med resultatet. De mindre goda nyheterna är ärret som ingreppet lämnar efter sig strax ovanför blygdbenet. Ärret sträcker sig ofta upp på den nedre delen av magen. Om operationen utförs korrekt kan dock ärret enkelt döljas med endast hjälp av underkläderna.

Det finns i huvudsak fyra olika typer av bukplastik: liten, standard, utvidgad och circumferent. Vilken typ som passar dig bäst avgörs under konsultationen med din läkare som baserar beslutet på dina önskemål, mängden överskottshud, hudkvalitet, mängden överskottsfett samt kroppstyp.

Liten bukplastik

Det minst invasiva ingreppet av de fyra olika är det som kallas liten bukplastik. Kirurgen lägger då ett snitt i bäckenet som är relativt kort, det är vanligtvis inte heller nödvändigt att flytta naveln. Den bästa kandidaten för det här ingreppet är någon som har ett överskott av fett och hud beläget nedanför naveln.

Bukplastik – standard

Standardingreppet är också det vanligaste. Det är ett utmärkt sätt att eliminera överflödig vävnad under navlen där resultatet är en mycket plattare mage och smalare midja. Ingreppet kan dock inte åtgärda fettdepåer på sidorna, detta kan bara åtgärdas med fettsugning eller genom en circumferent bukplastik. Om du endast har lite fett på sidorna är en fettsugning absolut den bästa metoden. Om du har mycket fett är en cirkumferent bukplastik det klart bästa alternativet.

Utvidgad bukplastik

En aggressiv eller utvidgad bukplastik ger hopp till patienter som inte är lämpliga för ett standardingrepp. Eftersom snittet löper från höft till höft är det viktigt att snittet har lagts lågt så att även lågt sittande kläder kan bäras utan att ärren syns.

Circumferent bukplastik

En circumferent bukplastik är ett mycket aggressivt ingrepp som är reserverat för patienter med stora mängder överskottshud runt om hela magen och ryggen. Ett tecken på att det här ingreppet behövs är slappa höfter och hängande skinkor, dessa kan lyftas markant för ett slankare och ungdomligare utseende. Det bör nämnas att eftersom detta är ett mer aggressivt ingrepp är det även en mer komplicerad operation varpå ärrbildningen också blir därefter. Detta kommer att diskuteras under din konsultation.

Fördelar med en bukplastik

Fördelarna med en korrekt utförd bukplastik är många. Det mest imponerande är att den lösa, slappa bukhuden försvinner, något som många patienter trodde att de skulle få dras med hela livet. En annan betydande fördel är att den hud som tas bort oftast är den hud som är ansatt av hudbristningar. Förutom att ingreppet tar bort överflödig hud, fett och hudbristningar så stramas också den underliggande muskulaturen åt, vilket slätar ut magen och ger den en tydligare kontur. Sammanlagt leder det här ingreppet till en slankare och mera attraktiv figur.

Är du en lämplig kandidat för en bukplastik?

Det som avgör om du är en lämplig kandidat för en bukplastik är hur mycket överskottshud du har under naveln. Ofta är den här överskottshuden orsakad av betydande viktnedgång där huden inte har kunnat krympa. Om du med enkelhet kan ta tag i eller nypa i lös hud på magen är det troligt att en bukplastik skulle innebära en märkbar förbättring. Om huden istället känns tjock och inte särskilt slapp är det troligt att bukplastik inte är något för dig, en fettsugning kan då vara lämpligare. För att kunna avgöra vad som är mest lämpligt för dig måste en undersökning genomföras.

Tänkbara komplikationer vid en bukplastik

Nedan är en lista på de vanligaste och viktigaste komplikationerna som kan uppstå vid en bukplastik:

  • Stora ärr. Det är viktigt att inse att alla bukplastikoperationer efterlämnar stora ärr. Ärrens totala längd beror på hur mycket överskottsvävnad som tas bort. Detta diskuteras mer i detalj med din läkare innan operationen.
  • Blodpropp. Blodpropp är vanligare efter en bukplastik än efter andra kosmetiska ingrepp. Risken kan minimeras om patienten bär stödstrumpor och börjar gå direkt efter operationen.
  • Infektion och svårighet att läka såren.
  • Ansamling av blod och vätska i såren.
  • Asymmetri och/eller konturirregulariteter.

Återhämtningstid efter en bukplastik

Du uppmuntras att börja gå redan dagen efter din operation. Beroende på vad du jobbar med varierar sjukskrivningstiden. Om du har ett stillasittande arbete kan du återgå till arbetet efter 10 till 14 dagar. Om ditt arbete kräver ansträngning måste du vara sjukskriven i upp till sex veckor. Du kan förvänta dig blånad och svullnad i området.

Du kan återuppta lätt träning som inte kräver att du anstränger magmuskulaturen efter cirka fyra veckor. Att anstränga magmusklerna ska du vänta med i åtta veckor och när du väl börjar får det inte göra ont över huvud taget. Majoriteten av svullnaden och blånaden kommer lägga sig efter tre veckor, men att läka helt tar minst sex månader. Ärr läker vanligen mycket metodiskt. Under de första sex till åtta veckorna blir ärren röda, därefter försvinner rodnaden varpå ärren också blir tunnare. Efter ett år är ärren vanligtvis mycket ljusa och lätta att dölja med underkläder.

Renaissance Clinique på Östermalm i Stockholm hjälper dig med fettsugning

Har du överflödig hud kring magen och drömmer om en platt mage? Vi på Renaissance Clinique på Östermalm i Stockholm har mångårig erfarenhet av bukplastikoperationer. Samtlig personal har lång erfarenhet och gedigen utbildning, och vi arbetar endast med de bästa maskinerna på marknaden. Hos oss kan du känna dig i trygga händer!

Tveka inte att ta kontakt med oss om du vill veta mer om våra bukplastikoperationer. Vi besvarar alla dina frågor och förklarar närmare hur ingreppet går till. Du är varmt välkommen att boka in en konsultation med oss där vi enkelt kan se över dina förutsättningar. Här kan du se våra priser för bukplastik.

Varmt välkommen till oss på Renaissance Clinique på Östermalm, Strandvägen 15 i Stockholm.