Bröstreduktion

Alltför stora bröst kan orsaka smärta i axlar, nacke och rygg samt förhindra kvinnan till vissa aktiviteter och övningar. Tack vare nya tekniker ger en bröstförminskning idag oerhört bra resultat som inte bara förminskar brösten utan även förbättrar utseendet på dem. Ingreppet anpassas efter varje patient för att uppnå ett optimalt resultat.

Här kan du läsa mer om priser för bröstreduktion. Kontakta oss för konsultation eller om du har några frågor.

När bröstreduktion (mammoplasti) kan vara nödvändigt

Ibland är brösten alltför vällustiga och besvärliga, något som gör vanliga uppgifter svårare än de behöver vara. Det kan också leda till kronisk smärta i axlar, nacke och rygg. Överutvecklade bröst kan göra att vissa kvinnor verkar ur form och överviktiga samt begränsa deras deltagande i vissa aktiviteter och övningar. Detta resulterar ofta i att man blir blyg i olika situationer.

Fördelar med bröstreduktion (mammoplasti)

Upplever du några av de symptom som beskrivs ovan? Då kan en bröstförminskning hjälpa dig oerhört. Denna här typen av kirurgi har utövats i över 40 år och ger bättre resultat idag tack vare nya kirurgiska tekniker. Minskning med mammoplasti förbättrar både utseendet på brösten samt lindrar fysiska symtom relaterade till stora, tunga och hängande bröst. Operationen gör det även möjligt för patienten att kännas sig mer nöjd med sin figur, lättare hitta kläder som passar samt känna sig mer bekväm vid deltagande i fysisk aktivitet.

Farorna med bröstcancer är inte större efter den här typen av bröstkirurgi, och det är mycket viktigt att patienten fortsätter att själva undersöka sina bröst efter operationen.

Bröstreduktion för män

Kvinnor är inte de enda som lider av detta tillstånd. Utvidgningen av den manliga bröstvävnaden, även känd som gynekomasti, är en likvärdig källa till obehag och förlägenhet. För män är bröstförminskning ett ingrepp som ofta görs med hjälp fettsugning. Läs även mer om behandlingar för män här.

Efter operationen

Operationen kommer att orsaka ärrbildning på den nedre delen av brösten. De långsiktiga resultaten av operationen för varje patient är okända p.g.a. icke-kirurgiska faktorer såsom normala avmattning av vävnader, graviditet, användning av p-piller, amning och viktförändringar.

Återhämtning

Position
Under det första veckan efter operationen rekommenderar vi att du försöker sova på rygg i stället för på sidan. Använd två kuddar för att få höjd och stöd för huvudet samt ryggen, det kommer att bidra till en minimerad svullnad. Det viktigaste är dock att du får sova än att strikt hålla sig till olika positioner.

Förband
Vid tidpunkten för operationen kommer ett gasvävsförband och en ess-wrap placeras runt bröstkorgen under en kirurgisk bh. Ess-omslaget kommer att avlägsnas efter 1 – 2 dagar efter ingreppet. Du bör bära din kirurgiska bh dag och natt i 2 – 3 veckor efter operationen, dock ej när du tvättar dig eller duschar.

Dränage
Dränage kan komma att placeras i varje bröst ut till slutet av snittet under armen vid tidpunkten för operationen. Dessa avlopp tömmer den vätska som samlas efter operationen och ger dig möjlighet att läka snabbare. När avloppet sätts på plats kommer lampan i slutet av varje rör komprimeras för att skapa en skonsam sugkraft. Allt eftersom vätskan samlas i lampan kommer den att långsamt expandera.

Dränageförband
Röret till förbandet fästs med en säkerhetsnål. Två gånger om dagen, eller när lampan är fylld till 75%, bör du tömma lampan genom att öppna kontakten på toppen och hälla ut innehållet. Försök inte att ta bort lampan ur slangen. Pressa istället lampan för att komprimera den och sätt i kontakten i hålet på toppen för att upprätthålla vakuum.

En läkare eller en sjuksköterska kommer att ta bort avloppet 4 – 5 dagar efter operationen när vätskan har börjat få en tydlig halmfärg och/eller mängden av dränering har minskat. Skriv ner mängden avlopp och ta med informationen till ditt mottagningsbesök.

Suturer
Du kan ha steristrips eller specialiserade band över ditt snitt. Ta inte bort dessa förrän du uppmanas att göra det. Om man har hudsuturer kommer suturerna omkring vårtgården att avlägsnas 5 – 7 dagar efter ingreppet. De återstående suturerna under huden löser upp sig inom 4 – 6 veckor.

Exponering för solljus
Ärr tar minst 1 år att blekna helt. Under tiden är det absolut bäst att skydda ärren helt från solen. Solljuset kan nå huden och orsaka skador även genom en baddräkt. Därför är det mycket viktigt att du alltid bär solkräm med en solskyddsfaktor på minst SPF 15, samt intar stor försiktighet när du vistas ute i solen.

Att duscha
Du kan duscha eller bada efter det första postoperativa besöket.

Läkning av sensoriska nerver
Stickningar eller brännande smärtor försvinner med tiden och är inget att oroa sig för. Det orsakas av regeneration av de sensoriska nerverna. Om dessa förnimmelser orsakar smärta kan massage hjälpa.

Asymmetri
Brösten läker olika snabbt och kan därför se asymmetriska ut under läkningsprocessen. Ett bröst kan svälla mer, kännas mer obekvämt eller ha en annan form än det andra. Efter fullständig läkning kommer båda brösten att se lika och naturliga ut.

Det krävs tålamod, men om det här är något som oroar dig är du välkommen att fråga en läkare eller någon annan av vår vårdpersonal.

Aktiviteter
Det bästa rådet är att alltid lyssna på din kropp! Alla typer av krävande aktivitet kan framkalla svullnad och blödning, särskilt under de första 2 veckorna efter operationen. Din träning ska därför begränsas till endast promenader under den första månaden.

Rent allmänt ska du låta din kropp avgöra vilka typer av aktivitet du kan utföra. Du ska aldrig känna obehag vid en fysisk aktivitet. Om en aktivitet orsakar smärta och obehag ska du avsluta den. Om ditt jobb är stillasittande kan du återgå till arbetet inom 7 – 10 dagar efter operation. Ett tips är att arbeta kortare dagar de första dagarna du är tillbaka på jobbet. Om svullnad eller obehag ökar bör du trappa ner på jobb/aktiviteter, det här är nämligen ett tecken på att du har ansträngt dig för mycket i ett för tidigt skede. En månad efter operationen kan du börja att gå tillbaka till dina vanliga träningsrutiner.

Kom ihåg – gå inte på för hårt från början.

Fyll i kontaktformuläret eller kontakta oss direkt för personlig hjälp och tidsbokning.