Bröstförstoring är ett av de vanligaste ingreppen vi utför. Oavsett om du önskar större bröst för att återfå bröstens ungdomliga form, eller en mer dramatisk förstoring, är det här ett ingrepp med få komplikationer, ytterst lite ärrbildning och snabba resultat samt snabb återhämtning.

Över 30 års erfarenhet av bröstförstoring

Vi har över 30 års erfarenhet av bröstplastik och bröstförstoring som en väletablerad klinik med högt säkerhetstänk. Detta tillsammans med moderna tekniker och implantat av högsta kvalitet gör att du får ett naturligt resultat med ytterst lite ärrbildning samt kort återhämtningstid. Vår målsättning: En byst du kan vara nöjd med under många år.

Fördelar med en bröstförstoring, oavsett vem du är

Generellt är det två olika typer av kvinnor som har mest nytta av en bröstförstoring där bägge påverkas mycket positivt av ingreppet:

Den första typen är de kvinnor som har naturligt små bröst, men som alltid har velat ha stora bröst. Dessa kvinnor har ofta ett gott självförtroende men känner att det självförtroendet skulle öka ytterligare med hjälp av större bröst.

Den andra typen av kvinnor som upplever att deras bröst förlorar fasthet, spänst och volym med åren. Dessa kvinnor vill få lika yppiga bröst som de en gång hade, kanske till och med lite större bröst än de tidigare hade. I det här fallet kan ett kompletterande bröstlyft behövas (kan även utföras utan implantat). Kontakta oss för mer information.

Olika snitt vid en bröstförstoring

Det finns tre snitt som de flesta plastikkirurger använder vid en bröstförstoring. För majoriteten av patienterna ger det areolära snittet det bästa resultatet. Snittet placeras exakt där implantat ska sitta, något som leder till att implantatet kan placeras optimalt. Av de tre olika snittet är det detta som ger de minst synliga ärren eftersom vårtgårdarna läker bättre än vanlig hud. Detta gäller särskilt när snittet placeras precis i vårtgårdens kant.De tre snitten är:

 • Submammärt; placeras i själva bröstvecket.
 • Areolärt; placeras på vårtgårdens kant där den mörkare huden möter den ljusare.
 • Axillärt; placeras i armhålan.

Alla tre snitt kan ge utmärkta resultat. Snittet som läggs på kanten av vårtgården ger som sagt en väldigt precis placering av implantaten, och för de flesta kvinnor är ärret nästan osynligt redan efter två månader. Snitt som läggs i submammafåran, eller bröstvecket, kan ge utmärkta resultat men för vissa kvinnor kan ärret bli bredare med tiden. Dessa snitt tenderar också att vara röda längre än de areolära snitten. Det axillära snittet kan också ge mycket goda resultat, men det är svårare att placera implantatet eftersom det placeras långt ifrån där det faktiskt ska sitta.

När är det nödvändigt med ett bröstlyft?

Detta är en mycket vanlig fråga som kan vara svår att svara på. Några av de variabler som man måste ta i beaktande för att kunna svara har att göra med submammafåran, eller bröstvecket, som sitter under bröstvävnaden. Generellt kan man säga att om bröstvårtan sitter över submammafåran är ett bröstlyft inte nödvändigt. Om bröstvårtan sitter mer än en centimeter under submammafåran är det högst troligt att ett bröstlyft är nödvändigt.

Behöver jag ett bröstlyft om bröstvårtan sitter i höjd med submammafåran?

Behovet av ett bröstlyft beror i det här fallet på två faktorer. Det första är hur stort implantatet ska vara. Ett större implantat kan ge mer lyft. Det andra är vad som kan komma att störa dig mest; lågt sittande bröstvårtor eller ärr runt vårtgårdarna? Även om ärren inte är så synliga är det fortfarande ärr.

Är du en lämplig kandidat för bröstimplantat?

För att avgöra om du är en lämplig kandidat kan du läsa ovanstående text och se om något stämmer in på dig. De flesta som konsulterar sin läkare angående en bröstförstoring har länge vetat att detta är vad de vill. De har ofta vänner eller släktingar som låtit operera sig. Det viktigaste är dock att man låter förstora brösten av rätt anledning – för din skull. Gör det inte för din mans skull, din pojkväns skull eller någon annan. Gör det för att du tror att det kan ge dig bättre självförtroende, för att göra din kropp blir mer proportionerlig och för att få dig att må bättre.

Möjliga komplikationer kopplade till bröstförstoring

De vanligaste komplikationerna vid en bröstförstoring är:

Fel val av storlek på implantaten.

Ibland tycker patienter att deras implantat är för stora, men det är vanligare att tycka att de är för små. Sannolikheten för att en patient ska bli missnöjd kan elimineras med en ordentlig utvärdering innan operationen, samt rådgivning från vår erfarna kirurg. Implantatens storlek diskuteras alltid med din läkare under konsultationen. Under konsultationen får du också prova olika specialdesignade bh:ar som imiterar hur dina nya bröst kommer att kännas och se ut. Patienter har uppgett att detta har varit otroligt värdefullt för att kunna avgöra vilken storlek som är bäst.

Asymmetri eller felpositionering av implantaten.

Kapselkontraktur.

Implantat, som ju är ett främmande material i kroppen, kapslas så småningom naturligt in i kroppens vävnad. Samma process gäller även vid andra sorters operationer med främmande material, t.ex en höftprotes. Eftersom kroppen själv kapslar in den kan den här kapseln variera från person till person. Och hos en viss procent av patienterna kan den bli stram och ojämn och variera i hårdhet. Kapseln kan då också påverka implantatets läge och form som i sin tur kan leda till asymmetri och att man i värsta fall kan känna både smärta och obehag.

Statistiken visar att det procentuella antalet kapsel-komplikationer varierar markant för olika implantat, men inget material är garanterat komplikationsfritt. Vi har självklart alltid använt oss av de bästa implantaten på marknaden, med lägsta möjliga risk för komplikationer. Och naturligtvis gör våra kirurger alltid sitt bästa för att förhindra att några komplikationer ska kunna uppstå. Det gör de genom att använda de senaste teknikerna inom kirurgi, arbeta under strikt sterila förhållanden under hela operationen, ”No-Touch”, sköljning av fickan med antibiotika lösning, frekventa byten av handskar under operation, interna suturer mm. Allt för att reducera riskerna för eventuella komplikationer.

Känselförändringar i bröstvårtorna.

Detta är vanligt omedelbart efter kirurgin men går vanligtvis över. Bröstvårtan är ofta hyperkänslig under de första sex veckorna och kan vara ständigt styv. Detta kommer att gå över med tiden.

Infektion.

Eftersom ett implantat inte tillhör till kroppen föreligger det alltid en viss risk för infektion. För att undvika detta får man antibiotika under och efter operationen som i sig är minutiöst steril. Om en infektion skulle uppstå kan man behöva plocka ut implantaten.

Implantatet spricker.

Om detta händer läcker saltlösning in i kroppens vävnader, vilket är ofarligt. I de flesta fall får du nya implantat av tillverkaren.

Rippling.

Rippling förekommer oftast om den egna vävnaden inte helt kan täcka implantatet. Risken för detta reduceras kraftigt om implantatet placeras under muskeln.

Vilka är för fördelarna med silikon jämfört med koksalt?

Silikon har två stora fördelar:

 • Det känns mer som riktig bröstvävnad. Den gel-liknande konsistensen känns mer naturlig än den vätskeliknande koksaltlösningen.
 • Silikon minskar risken för rippling.

Vilka är fördelarna med koksalt jämfört med silikon?

Koksalt har fler fördelar jämfört med silikon:

 • 60% av människans kropp utgörs av koksalt. En spricka i implantatet gör bara att koksaltet spolas ut i kroppen. Silikon däremot stannar kvar i kroppen och är svårare att ta bort helt och hållet om implantatet skulle spricka.
 • Snittet man lägger för att föra in koksaltsimplantat är kortare än för silikonimplantat. Detta beror på att man stoppar in tomma koksaltsimplantat för att sedan fylla på dem, silikonimplantat däremot är färdiga när de stoppas in.
 • Koksaltsimplantat är billigare jämfört med silikon.

Vad du kan förvänta dig under tiden som du återhämtar dig

 • Omedelbart efter operationen känner sig många yra eller illamående. Detta går vanligtvis över efter en dag.
 • Många patienter har ont under de första tre till fyra dagarna och känner ömhet under de första två veckorna.
 • Bli inte orolig om brösten är svullna och spända under de första sex veckorna efter operationen; de kommer att mjukna och börja hänga lite grand med tiden. Under ditt återbesök kommer läkaren att visa dig hur du ska massera brösten för att säkerställa att implantaten sitter som de ska. Eftersom kroppen läker asymmetriskt kan ett bröst vara mer svullet, göra mer ont och ha en högre positionering än det andra. Detta är normalt och är ingen anledning till oro.
 • Svullnad och blånad går vanligtvis över inom två veckor.
 • De rosa ärren kommer tids nog att blekna och anta en normal hudton. Det kan ta upp till ett år tills det att ärret har läkt helt med minimalt med färg. Du kan uppleva att dina bröst blir stela. Så fort ömheten lagt sig bör du börja massera dina bröst för att mjuka upp dem. Tre månader efter operationen bör du massera dina bröst i duschen dagligen i 30 sekunder. Detta ska du fortsätta göra under resten av ditt liv.
 • Under de första tre månaderna efter operationen kan dina bröstvårtor bli hyperkänsliga eller så kan du tappa känseln helt. Detta är vanligtvis övergående.

Återhämtningstid efter en bröstförstoring

En del patienter med stillasittande arbeten återvänder efter så lite som tre till fyra dagar. Om jobbet kräver aggressiva armrörelser kan det ta upp till fyra veckor innan man kan börja arbeta. De flesta återvänder efter en vecka.

Fyll i kontaktformuläret så återkommer vi till dig omgående.