TCA-Peeling (Triklorättiksyra)

Triklorättiksyra är starkare än glykolsyra och hjälper till att släta ut hudens yta. Det rengör porer och reducerar fina linjer genom att det stimulerar kollagentillväxt. Peelingen exfolierar huden på djupet vilket också kan hjälpa till att reducera acne. Med en TCA-peeling kan den läkta huden fortsätta att producera pigment och behandlingen bleker heller inte huden. Patienter som genomgått behandling ska dock undvika solexponering i flera månader efter behandlingen så att den nyexponerade huden inte skadas.

Även om TCA är mildare än phenolsyra, kan den bidra till samma oavsiktliga färgförändirng av huden. Narkos är inte nödvändigt vid behandling eftersom den kemiska lösningen fungerar bedövande. För att hjälpa patienten att slappna av kan man dock ge lugnande. Kirurgen applicerar varsamt lösningen på väl rengjord hud. Det sticker lite i huden när lösningen appliceras, men det försvinner fort.

Att behandla hela ansiktet tar ungefär 15 minuter. Två eller flera behandlingar är vanligen nödvändiga för att uppnå önskat resultat och behandlingarna kan spridas ut över flera månader. En mild TCA-behandling kan upprepas så ofta som varje månad. Under tiden man genomgår behandling är det väldigt viktigt att använda solskyddsfaktor. Din läkare kommer att rekommendera en solskyddsfaktor som du ska använda dagligen och som ger adekvat skydd mot UVA och UVB-strålning.