Övre ögonlocksplastik

Översikt över övre ögonlocksplastik

Ögonen är det viktigaste i ett ansikte. Det är det första folk lägger märke till och nyckeln till olika ansiktsuttryck. Området runt ögonen visar tecken på åldrande mycket fortare än andra områden. Detta är den främsta anledningen till att så många människor söker kosmetisk hjälp för just dessa problem. Patienter berättar för oss om och om igen att deras ögon alltid ser trötta och gamla ut även när de känner sig klarvakna. Detta är en viktig fråga eftersom att se trött och gammal ut kan också få dig att känna dig precis så. Här kan du se våra priser för ögonlocksplastik.

shutterstock_520345855

Hur många gånger har du klätt upp dig och förberett dig på att gå ut med en bra känsla bara för att upptäcka att du ser mycket äldre ut än du känner dig? Åldrandet påverkar hela ansiktet, men det påverkar vanligen området runt ögonen först. Detta beror på att det tidigt i livet finns mycket fett runt ögonen. Du kan få detta verifierat genom att titta på kinderna hos en nyfödd. De är runda och fulla av fett. I takt med att vi åldras kan det här fettet antingen ramla nedåt eller försvinna helt. När detta händer exponeras den underliggande benstrukturen vilket resulterar i ett hålögt utseende som vi förknippar med hög ålder. Fettet och den underliggande muskulaturen fungerar också som en “filler” som skapar den volym vi är vana att se på ungas kinder. När den här “fillern” försvinner, uppträder rynkor. Processen liknar det som händer när en vindruva blir ett russin i takt med att vattnet försvinner.

De senaste tio årens ökade förståelse för hur underliggande fett och muskler bidrar till att vi ser gamla ut har revolutionerat hela plastikkirurgin. Det inte längre acceptabelt att se på en ögonlocksplastik som enbart en hudåtstramande åtgärd. Detta är anledningen till att din läkare tycker att det är så viktigt att korrigera själva orsaken till problemet och inte bara effekterna av det.

När man tittar på det övre ögonlocket måste man ta tre saker i beaktande; ögonbrynen, själva ögonlocket och den yttre ögonvrån.

Typiskt är att dessa tre områden börjar hänga och visa tecken på åldrande i olika takt och därför måste man se till varje patients unika förutsättningar. På de flesta patienter behöver man ta bort både fett och hud för att skapa ett elegant veck på det övre ögonlocket. Att ögonvrån blir slapp och börjar hänga är en mycket viktig bidragande orsak till att vi ser gamla ut i just området kring ögonen. Att det börjar hänga ger upphov till ett deprimerat och trött utseende.

Det övre ögonlocket på en ungdom har ett klart och öppet utseende. Värt att notera är också att yttre ögonvrån ska sitta högre än den inre. Detta är viktigt att ta hänsyn till för att skapa bästa möjliga resultat. Din läkare lyfter ofta den yttre ögonvrån samtidigt som han utför ögonlocksplastiken för att återskapa ett ungdomligt och mandelformat utseende. Se ovan. Andra kan behöva korrigera alla tre element som utgör ögats övre del; ögonbrynet, ögonlocket och ögonvrån. Din läkare utför ofta ett endoskopiskt ögonbrynslyft istället för ett konventionellt när han samtidigt utför ögonlocksplastik. Ingreppet är mindre invasivt, men likafullt effektivt.

Ett ögonbrynslyft påverkar bara området runt tinningarna, men det är oftast det som behöver lyftas mest. Att bestämma vad som är bäst för dig kan dock bara beslutas under en konsultation. Det finns också ett fjärde potentiellt problemområde som berör de övre ögonlocken. Ett problemområde som man sällan pratar om och lika sällan behandlar. Detta är ögonlocksptos, även känt som hängande ögonlock. I takt med att vi åldras är ögonlocksptos ganska vanligt och det kan påverka en eller bägge sidor. Muskeln som lyfter det övre ögonlocket går helt enkelt av och ögonlocket sjunker. Detta ger ett kroniskt trött utseende. En korrigering öppnar upp ögat och ger det ett klarare och vaknare utseende. För att sammanfatta; det finns flera element i området runt det övre ögonlocket som man måste ta hänsyn till när man planerar en ögonlocksplastik. Det är viktigt att förstå begränsningarna med en ögonlocksplastik. En ögonlocksplastik kommer t ex inte att korrigera kråksparkar. Det kommer att hjälpa men för att komma åt problemet ordentligt krävs ofta ett ögonbrynslyft. Även BOTOX® kan hjälpa.

Fördelar med övre ögonlocksplastik

Det finns många fördelar med en ögonlocksplastik som föryngrar ögat. Nyckeln till ett lyckat ingrepp är att identifiera problemet.

Fördelar med nedre ögonlocksplastik

 • Stramar upp och slätar ut påsar under ögonen
 • Repositionerar det nedre ögonlocket så att ögat blir mer elegant och mandelformat.
 • Repositionerar underliggande fett för att undvika ett ihopsjunket, ålderdomligt utseende
 • Repositionerar hud och underliggande muskler för att släta ut rynkor
 • Fyller ut det djupa vecket mellan ögat och näsan.
 • Eliminerar cirklar under ögonen
 • Förbättrar mörka missfärgningar på och under det nedre ögonlocket
 • Förbättrar fina linjer och rynkor

Fördelar med övre ögonlocksplastik

 • Tar bort överflödigt fett och hud från det övre ögonlocket
 • Skapar ett skulpterat och mera attraktivt ögonlock
 • Skapar ett veck på ögonlocket och tar bort överflödigt fett från ögonlocket på asiater Lyfter det övre ögonlocket för att ett klarare och ungdomligare utseende
 • Repositionerar fett på det övre ögonlocket till en plats så att man ser mera ungdomlig ut
 • Ett ögonbrynslyft kan utföras samtidigt

Är du en lämplig kandidat för ögonlocksplastik?

De flesta personer som åldras kan uppleva förbättring genom en ögonlocksplastik. Särskilt lämpliga kandidater för behandling inkluderar de med följande problem kopplade till området runt ögonen:

 • Överskottshud och fett på det övre ögonlocket
 • Hängande ögonbryn
 • Trött eller ledset utseende över ögat
 • Asiater som önskar ett elegant och väldefinierat veck på det övre ögonlocket
 • Kråksparkar
 • Hängande ögonvrår
 • Ögonlocksptos som gör att man ser trött ut

Tänkbara komplikationer vid en övre ögonlocksplastik

Den vanligaste komplikationen är att problemet inte åtgärdats och/eller asymmetri. Om detta är fallet kan man vanligen korrigera detta med bara ett litet extra ingrepp. Man måste dock förstå att perfekt symmetri inte existerar. Ingen är helt symmetrisk. Ibland är den underliggande benstrukturen så asymmetrisk från en sida till en annan att symmetri aldrig kan uppnås. Komplikationer som kan uppstå vid alla operationer är en risk även vid detta ingrepp. Till riskerna hör infektioner, blod- eller vätskeansamlingar och oönskad ärrbildning.

Återhämtningstid efter en övre ögonlocksplastik

Patienter som genomgått ögonlocksplastik för det övre ögonlocket stannar vanligen hemma från jobbet i en till två veckor beroende på hur självmedveten patienten känner sig med svullnad och blånad. För patienter som samtidigt genomgått en fettransplantation tar det längre tid för svullnaden att lägga sig.