Ögonbrynslyft

Ansiktets åldersprocess kan bidra till hängande ögonbryn och rynkor i pannan, något som gör att man ser ofrivilligt trött, ledsen eller arg ut. I vissa fall kan dessa estetiska problem åtgärdas genom ögonlocksplastik eller ett ansiktslyft, men i andra fall kan ett ögonbrynslyft eller pannlyft vara nödvändigt för att släta ut pannan, lyfta upp ögonbrynen till dess ursprungliga läge och återskapa ett fräscht och ungdomligt utseende. Det snitt som läggs vid ett ögonbrynslyft döljs av hårfästet. Genom snitten kommer kirurgen att avlägsna eller ändra muskler och vävnad som orsakar att pannan sjunker nedåt eller rynkar/veckar sig.

Kontakta oss för konsultation eller vid frågor om ögonbrynslyft.

Lämpliga kandidater för ögonbrynslyft

Den ideala kandidaten för ett ögonbrynslyft är en med synbara tecken på åldrande i pannan och området runt ögonbrynen, såsom sjunka ögonbryn och att pannan rynkar sig. Medan de flesta människor som väljer att undergå ögonbrynskirurgi är mellan 40 och 60 års ålder kan det här ingreppet hjälpa människor i alla åldrar att radera synliga tecken på åldrande, alternativt korrigera ärftliga ålderstecken såsom lågt sittande och tunga ögonbryn. Som vid vilket kirurgiskt ingrepp som helst är den bästa kandidaten för ett ögonbrynslyft en vid god fysisk och psykisk hälsa och som dessutom har realistiska förväntningar på resultatet. Om du är flintskallig, har ett förflyttat hårfäste, eller om du tidigare genomgått ögonlockskirurgi, kan du troligtvis genomgå ögonbrynsplastik. Kirurgen kommer att modifiera tekniken och snittets placering för att passa just dina behov.

Ögonbrynslyft rekommenderas inte för:

  • Individer med orealistiska förväntningar på resultatet
  • Individer med särskilda medicinska åkommor

Det sistnämnda inkluderar de med högt blodtryck eller blödarsjuka. Dessa problem kan komplicera operationen och den postoperativa läkningsprocessen. Informera oss om eventuella hälsoproblem eller om du använder några mediciner innan du genomgår ingreppet.

Lider du av slapp hud i mellanansiktet och/eller nedre delen av ansiktet? Detta kommer man bäst åt med hjälp av ett ansiktslyft eller ett sk ”minilift”. Om patienten lider av markanta rynkor i pannan samtidigt som ansiktet hänger kan ett ansiktslyft mycket framgångsrikt kombineras med ett ögonbrynslyft.

Hur utförs ett ögonbrynslyft?

Ögonbrynslyft kan utföras både under narkos eller en lokalbedövning som kombineras med något lugnande. Ögonbrynslyft utförs sällan på precis samma sätt på alla patienter. Precis som med ögonlocksplastik är ingreppet lätt att justera beroende på patientens unika behov. Det finns olika tekniker vid ett ögonbrynslyft, och vilken man väljer beror på dina behov.

Vi erbjuder två olika typer av ögonbrynslyft; det traditionella och det mindre invasiva endoskopiska.

Traditionellt ögonbrynslyft

Kirurgen förbereder dig för operationen genom att ta bort håret från ansiktet. Ditt hår kommer inte att rakas, men det håret som växer precis framför själva snittet kan behöva trimmas. Vanligtvis placeras snittet bakom hårfästet för att dölja eventuell ärrbildning. Snittet liknar ett par hörlurar och sträcker sig från toppen av ena örat till det andra. En lätt förskjutning av hårfästet kan ske med den här tekniken. Om ditt hårfäste redan är högt, eller är på väg att klättra uppåt, kan snittet läggas precis invid hårfästet för att sänka det. Patienter kan också själva göra ärren mindre märkbara genom lugg eller en ny frisyr. Efter snittet kommer kirurgen att varsamt lyfta huden från pannan och släta ut och omforma musklerna. Huden spänns sedan och skalpen lyfts samtidigt som överskottshud trimmas i jämnhöjd med snittet. Slutligen sys såret ihop.

Endoskopiskt ögonbrynslyft

Precis som med ett traditionellt ögonbrynslyft, som beskrivs ovan, börjar det endoskopiska ingreppet med att man tar bort hår från området där snittet ska läggas. Istället för att utnyttja ett enda långt snitt görs fem centimeterstora snitt som alla göms bakom hårfästet. När snitten är lagda för man in en kamera genom ett av snitten för att på så sätt ge kirurgen en bild av de underliggande musklerna och vävnaderna. Precis som med den traditionella tekniken separeras huden i pannan från de underliggande strukturerna och muskler varpå vävnad tas bort, något som ger ett slätare och ungdomligare utseende.

Ögonbrynen lyfts därefter till en högre positionering och fästs med hjälp av suturer och tillfälliga skruvar som absorberas av kroppen. Efter att lyftningsdelen av operationen är klar stängs de små snitten med suturer eller små clips. Fördelarna med den här tekniken är att den är mindre invasiv varpå patienten ofta upplever mindre svullnad, blånad och smärta under återhämtningstiden, jämfört med ett traditionellt ingrepp.

Risker vid ett ögonbrynslyft

Precis som med alla kirurgiska ingrepp är det förenat med risker. Följande lista täcker några, men inte alla, potentiella risker vid ett ögonbrynslyft.

Förlust av hud i pannan eller på skalpen

Detta är ovanligt men det förekommer. Det är betydligt vanligare bland rökare.

Förlust av hår på ärret

Det är omöjligt att förutspå vilka som kan tänkas drabbas, men förlusten av hår är oftast inte kraftig.

Svårighet att stänga ögonlocken

Risken för detta ökar om ögonlockskirurgin utförs samtidigt som ögonbrynslyftet, eller om man tidigare har genomgått ögonlocksplastik.

Asymmetri

Kirurger strävar efter en estetiskt tilltalande balans, men människans ansikte är inte symmetriskt. Man kan därför inte förvänta sig perfekt symmetri efter ett ögonbrynslyft.

Bred ärrbildning

Detta är ovanligt och kan behandlas genom att man tar bort ärrvävnad.

Skada på de nerver som styr ögonbrynens rörelser

Ingreppet kan skada nerverna som kontrollerar ögonbrynets rörelser, antingen på ena sidan eller på bägge sidor. Resultatet innebär att man inte kan rynka pannan eller lyfta på ögonbrynen.

Känselbortfall i eller bakom snittet

Den här komplikationen är relativt vanlig, särskilt när man använder sig av den traditionella tekniken för ögonbrynslyft. Känseln återvänder vanligen efter sex till tolv månader, men tillståndet kan också bli permanent.

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig omgående.