Nedre ögonlocket

Ögonen är det första man ser i ett ansikte och även det första område i vilken ålderstecken uppstår. En ögonlocksoperation av det nedre ögonlocket gör att intrycket av hålögt utseende tas bort, något vi sammankopplar med hög ålder. Att ögonen föryngras påverkar hela ansiktet till ett mer ungdomligt utseende. Ingreppet åtgärdar en rad problem som påsar under ögonen, mörka ringar under ögonen, ihopsjunka ögon samt ett ledset utseende.

Överblick över nedre ögonlocksplastik

Ögonen är det viktigaste i ett ansikte. Det är det första folk lägger märke till och nyckeln till olika ansiktsuttryck. Att åldras påverkar hela ansiktet, men det påverkar vanligen området runt ögonen först. Orsaken till detta är att det tidigt i livet finns mycket fett runt ögonen. Kinderna hos en nyfött barn är runda och fulla av fett, men i samband med att vi åldras kan det här fettet antingen ramla nedåt eller försvinna helt. När detta händer exponeras den underliggande benstrukturen vilket resulterar i ett hålögt utseende som vi förknippar med hög ålder. Fettet och den underliggande muskulaturen fungerar också som en “filler” som skapar den volym vi är vana att se på ungas kinder. När den här “fillern” försvinner uppträder rynkor. Processen liknar det som händer när en vindruva förvandlas till ett russin i takt med att vattnet försvinner.

Vi har haft många patienter genom åren som har berättat för oss om hur deras ögon alltid ser trötta och gamla ut, även när de känner sig klarvakna. Ögonlocksplastik är viktigt för oss eftersom att se trött och gammal ut också kan få en person att känna sig precis så. Hur många gånger har du klätt upp dig och förberett dig på att gå ut med en bra känsla bara för att upptäcka att du ser mycket äldre ut än du känner dig? Att området runt ögonen visar tecken på åldrande mycket snabbare än andra områden i ansiktet och på kroppen är den främsta orsaken till varför så många människor söker ögonlocksoperation för just dessa problem.

Muskler och åldrande

Tidigare föryngrande åtgärder för ögonlocket innebar att man tog bort överflödig hud och stramade upp huden. Detta har förbättrats dramatiskt det senaste decenniet. Idag har erfarna plastikkirurger insett att överflödig hud bara är en liten pusselbit i processen att föryngra ett ansikte.

Ansiktet består av i huvudsak fyra komponenter: hud, fett, muskler och skelett. När din läkare undersöker dina undre ögonlock kommer han att ta hänsyn till alla fyra komponenter. Baserat på sin erfarenhet kommer han att kunna avgöra vilken eller vilka av komponenterna som orsakar problemet och vilket som är det bästa tillvägagångssättet för att behandla problemet.

Under de senaste tio åren har förståelsen ökat för hur underliggande fett och muskler bidrar till att vi ser gamla ut, något som har revolutionerat hela plastikkirurgin. Det inte längre acceptabelt att se på en ögonlocksplastik som enbart en hudåtstramande åtgärd. Det här är anledningen till varför plastikkirurger idag tycker att det är så viktigt att korrigera själva orsaken till problemet, inte bara effekterna av det. Man förespråkar att man positionerar om fett dit fett en gång fanns, till skillnad från att ta bort det.

Att positionera om kindfett kallas för kindlyft och kan göras samtidigt som du opererar ögonen. Alla är dock inte i behov av ett kindlyft. Du får veta om du är en lämplig kandidat under konsultationen.

Fett och åldrande

En annan bidragande orsak till åldertecken i området runt ögonen är att det nedre ögonlocket, särskilt nära näsbenet, börjar att hänga. Detta ger ett ledset utseende. Det nedre ögonlocket på en ung person är elegant med ofta mandelformade ögon, något vi strävar efter att återskapa. Detta är en effektfull manöver som är väl värt den extra tiden. Ögonlocksplastik kan dock inte reducera kråksparkar, ingreppet kommer att hjälpa men det är oftast nödvändigt med ett ögonbrynslyft och/eller ansiktslyft för att råda bot på problemet.

Din läkare kan reducera kråksparkarna genom en ögonlockskirurgi samt genom att repositionera fett och muskler till deras ursprungliga position. Fettransplantation är ofta väldigt effektivt att kombinera med ögonlocksplastik, liksom kemisk peeling eller laserbehandling för att föryngra huden. Genom att kombinera olika behandlingar kan man komma åt alla de komponenter som är inblandade i ålderstecken runt ögonen. Kom ihåg att problemet med åldrande runt ögonlocken beror på en kombination av komponenterna hud, muskler och fett, varpå allt bör behandlas för ett optimalt resultat.

Fördelar med nedre ögonlocksplastik

Det finns många fördelar med ögonlocksplastik. Nyckeln är att definiera exakt vari problemet ligger.

Fördelar med övre ögonlocksplastik

 • Tar bort överskottsfett från ögonlocket
 • Skapar ett mera skulpterat och attraktivt ögonlock
 • Skapar ett veck på ögonlocket och tar bort överflödigt fett på asiater
 • Lyfter upp det övre ögonlocket och ger ett piggare och mera ungdomligt utseende
 • Positionerar om fett för ett ungdomligare utseende
 • Behandlingen kan kombineras med ett ögonbrynslyft

Fördelar med nedre ögonlocksplastik

 • Stramar upp och slätar ut påsar under ögonen
 • Positionerar om det nedre ögonlocket så att ögat blir mer elegant och mandelformat.
 • Positionerar om underliggande fett för att undvika ett ihopsjunket, ålderdomligt utseende
 • Positionerar om hud och underliggande muskler för att släta ut rynkor
 • Fyller ut det djupa vecket mellan ögat och näsan.
 • Eliminerar cirklar under ögonen
 • Förbättrar mörka missfärgningar på och under det nedre ögonlocket
 • Förbättrar fina linjer och rynkor

Är du en lämplig kandidat för nedre ögonlocksplastik?

Majoriteten av de med ålderstecken runt ögonen upplever en förbättring genom ögonlocksplastik. Särskilt lämpliga kandidater för behandling är de medföljande problem kopplade till området runt ögonen:

 • Påsar och slapp hud
 • Ledset eller trött utseende
 • Djupa veck/cirklar under ögonen
 • Överskottshud och rynkor
 • Mörka ringar under ögonen
 • Kråksparkar
 • Ihopsjunket utseende runt ögonen
 • Hängande och slappt kindfett

Möjliga komplikationer vid ögonlocksplastik

Den vanligaste komplikationen är att problemet inte blir korrigerat som förväntat. Om så är fallet kan korrigering oftast göras med ett extra litet ingrepp. Andra komplikationer är entropion, vilket innebär att det nedre ögonlocket börjar att hänga. Detta leder i sin tur leder till asymmetri och torra ögon. Övriga komplikationer som kan uppkomma kan uppstå i vilken operation som helst, inkluderande infektion, blod eller vätskeansamlingar och oönskad ärrbildning.

Fyll i formuläret eller kontakta oss direkt för personlig rådgivning och hjälp.