Nedre ögonlocket

Överblick över nedre ögonlocksplastik

Ögonen är det viktigaste i ett ansikte. Det är det första folk lägger märke till och nyckeln till olika ansiktsuttryck. Området runt ögonen visar tecken på åldrande mycket fortare än andra områden. Detta är den främsta anledningen till att så många människor söker kosmetisk hjälp för just dessa problem. Patienter berättar för oss om och om igen att deras ögon alltid ser trötta och gamla ut även när de känner sig klarvakna. Detta är en viktig fråga eftersom att se trött och gammal ut kan också få dig att känna dig precis så. Hur många gånger har du klätt upp dig och förberett dig på att gå ut med en bra känsla bara för att upptäcka att du ser mycket äldre ut än du känner dig? Åldrandet påverkar hela ansiktet, men det påverkar vanligen området runt ögonen först. Detta beror på att det tidigt i livet finns mycket fett runt ögonen. Du kan få detta verifierat genom att titta på kinderna hos en nyfödd. De är runda och fulla av fett. I takt med att vi åldras kan det här fettet antingen ramla nedåt eller försvinna helt. När detta händer exponeras den underliggande benstrukturen vilket resulterar i ett hålögt utseende som vi förknippar med hög ålder. Fettet och den underliggande muskulaturen fungerar också som en “filler” som skapar den volym vi är vana att se på ungas kinder. När den här “fillern” försvinner uppträder rynkor. Processen liknar det som händer när en vindruva blir ett russin i takt med att vattnet försvinner.

shutterstock_520345855

Muskler och åldrande

Tidigare föryngrande åtgärder för ögonlocket innebar att man tog bort överflödig hud och stramade upp huden. Detta har förändrats dramatiskt det senaste decenniet. Idag har erfarna plastikkirurger insett att överflödig hud bara är en liten pusselbit i processen att låta föryngra sitt ansikte. Ansiktet består av i huvudsak fyra komponenter: hud, fett, muskler och skelett. När din läkare undersöker dina undre ögonlock kommer han att ta hänsyn till alla fyra komponenter. Baserat på sin erfarenhet kommer han att kunna avgöra vilken eller vilka av komponenterna som orsakar problemet och vilket som är det bästa tillvägagångssättet för att behandla problemet. De senaste tio årens ökade förståelse för hur underliggande fett och muskler bidrar till att vi ser gamla ut har revolutionerat hela plastikkirurgin. Det inte längre acceptabelt att se på en ögonlocksplastik som enbart en hudåtstramande åtgärd. Detta är anledningen till att din läkare tycker att det är så viktigt att korrigera själva orsaken till problemet, och inte bara effekterna av det. Han förespråkar att man repositionerar fett dit där fett en gång fanns, till skillnad från att ta bort det. Repositionering av kindfett kallas för kindlyft och kan göras samtidigt som en ögonlocksplastik. Alla är dock inte i behov av ett kindlyft. Du får veta om du är en lämplig kandidat under konsultationen.

Fett och åldrande

En annan bidragande orsak till åldertecken i området runt ögonen är att det nedre ögonlocket, särskilt nära näsbenet, börjar att hänga. Detta ger ett ledset och deprimerat utseende. Detta är mycket annorlunda jämfört med utseendet som personen hade när denne var yngre. Det nedre ögonlocket på en ung person är elegant och ofta är ögonen mandelformade vilket är något man försöker återskapa. Detta är en effektfull manöver som är väl värt den extra tiden. Ögonlocksplastik kan inte reducera kråksparkar. Det kommer att hjälpa men oftast är det nödvändigt med ögonbrynslyft och/eller ansiktslyft för att råda bot på problemet. Din läkare kan dock reducera kråksparkarna genom ögonlockskirurgi och genom att repositionera fett och muskler till deras ursprungliga position. Fettransplantation är ofta väldigt effektivt att kombinera med ögonlocksplastik, liksom kemisk peeling eller laserbehandling för föryngring av huden. Genom att kombinera olika behandlingar kan man komma åt alla de komponenter som är inblandade i åldertecknen runt ögonen. Kom ihåg att problemet med åldrande runt ögonlocken beror på en kombination av komponenterna hud, muskler och fett.

Fördelar med nedre ögonlocksplastik

Det finns många fördelar med ögonlocksplastik. Nyckeln är att definiera exakt vari problemet ligger.

Fördelar med övre ögonlocksplastik

 • Tar bort överskottsfett från ögonlocket
 • Skapar ett mera skulpterat och attraktivt ögonlock
 • Skapar ett veck på ögonlocket och tar bort överflödigt fett på asiater
 • Lyfter upp det övre ögonlocket och ger ett piggare och mera ungdomligt utseende
 • Repositionerar fett för ett ungdomligare utseende
 • Behandlingen kan kombineras med ett ögonbrynslyft

Fördelar med nedre ögonlocksplastik

 • Stramar upp och slätar ut påsar under ögonen
 • Repositionerar det nedre ögonlocket så att ögat blir mer elegant och mandelformat.
 • Repositionerar underliggande fett för att undvika ett ihopsjunket, ålderdomligt utseende
 • Repositionerar hud och underliggande muskler för att släta ut rynkor
 • Fyller ut det djupa vecket mellan ögat och näsan.
 • Eliminerar cirklar under ögonen
 • Förbättrar mörka missfärgningar på och under det nedre ögonlocket
 • Förbättrar fina linjer och rynkor

Är du en lämplig kandidat för nedre ögonlocksplastik

De flesta personer som åldras kan uppleva en förbättring genom ögonlocksplastik. Särskilt lämpliga kandidater för behandling inkluderar de med följande problem kopplade till området runt ögonen:

 • Påsar och slapphud
 • Ledset eller trött utseende
 • Djupa veck/cirklar under ögonen
 • Överskottshud och rynkor
 • Mörka ringar under ögonen
 • Kråksparkar
 • Ihopsjunket utseende runt ögonen
 • Hängande och slappt kindfett

Möjliga komplikationer vid ögonlocksplastik

Den vanligaste komplikationen är att problemet inte korrigeras som förväntat. Om så är fallet kan korrigering oftast göras med bara ett litet extra ingrepp. Andra komplikationer är entropion, vilket innebär att det nedre ögonlocket börjar att hänga, vilket i sin tur leder till asymmetri och torra ögon. Komplikationer som kan uppstå i samband med vilket operation som helst inkluderar infektion, blod eller vätskeansamlingar och oönskad ärrbildning.