Näsplastik

Näsan är en mycket framträdande del av ansiktet. En obalans i någon av dess delar kan leda till ett visst mått av deformation. Näsan spelar också roll för sinnena smak och lukt och den hjälper till att befukta luften vi andas såväl som att den ger resonans åt vår röst. Näsplastik förbättrar näsans förhållande till övriga anletsdrag. Vanligtvis medför ingreppet väldigt lite smärta och komplikationer är ovanliga. I de flesta fall är resultatet mycket gott och patienterna nöjda. Näsplastik kan utföras av funktionella, rekonstruktiva eller estetiska skäl. Funktionell näsplastik syftar till att förbättra näsans fysiologi genom att ändra placeringen av de anatomiska strukturerna och därmed lindra en nasal obstruktion. Rekonstruktiv näsplastik görs för att korrigera medfödda eller traumatiska missbildningar av näsan. Estetisk näsplastik utförs för att ändra formen på näsan så att det är mer estetiskt tilltalande.

Näsplastik

Under din konsultation kommer din läkare att undersöka alla element i ditt ansikte och förklara hur man kan korrigera näsan. Varje ändring av strukturen i näsan sker efter en granskning av formen på ditt ansikte, din ålder, etniska tillhörighet, strukturen på ditt nasalben och brosk, samt tjocklek på din hud. Ben och brosk i näsan utgör dess storlek och form. Övre halvan av näsan stöds av det nasala benet, medan den nedre delen utgörs av brosk. Huden är också en viktig del av näsan. En tjock hud kommer inte att drapera sig själv över det ombyggda brosket på nästippen. Det kommer istället att ta månader för huden att anpassa sig till den nya underliggande strukturen. Det är viktigt att respektera hur näsans harmoniserar med övriga anletsdrag. Din kirurg kommer att anpassa sig efter din profil, dina tänder och din haka. Ibland kan simultan korrigering av näsan och hakan ge ett bättre resultat än enbart en näsplastik. Allergiproblem måste diskuteras med kirurgen.

Återhämtning

Näsförband
Vanligtvis försöker vi undvika näsförband efter operationen. Om du blöder lite mer än vanligt under operationen, eller om det finns något annat särskilt skäl, kan vi ibland använda förband. Med förband blir du tvungen att andas genom munnen och du kommer att vara mer svullen än vanligt. Vanligtvis tar vi bort förbandet inom 24-48 timmar.

Skenor 
Om din operation omfattar kirurgi på septum som en del av din näsplastik kommer man att sy in plastskenor i näsan. Även om dessa tar upp plats kommer dina näsgångar inte att blockeras. Läkaren tar vanligtvis bort skenorna inom 7 till 14 dagar efter operationen.

Skenan man sätter ovanpå näsan efter operationen är avsedd att skydda näsan och fungera som ett litet yttre skelett. Om det är nödvändigt kommer skenan att justeras. Utsätt inte skenan för het ånga, t ex genom att bada badkar.

Position 
Håll huvudet och näsan i högläge för att reducera svullnad. Om det är möjligt, sov på två eller tre kuddar.

Torkat blod i näsborrarna
Efter kirurgin kan blödning förekomma i en dag eller två och torkat blod kommer att samlas i näsborrarna. Användningen av nässpray kommer hjälpa för att rensa näsborrarna Använd inga andra näsdroppar på två veckor.

Tvätta håret 
Du kan tvätta håret efter två dagar, förutsatt att det kan tvättas utan att du behöver stå med huvudet upp och ned. Om du böjer dig framåt kan näsan börja blöda. Torka håret med en handduk eller en hårtork med sval luft, men undvik en varm hårtork.

Diet
Du bör börja med en lättuggad föda och se till att du får i dig tillräckligt med vätska. Undvik alla varm mat och dryck.

Is
Du bör använda kalla kompresser runt ögonen. Använd inga varma kompresser.

Vad du kan förvänta dig efter operationen

Initialt blöder näsan i cirka fyra timmar. Byt ut bandaget så ofta som du känner att du behöver. Om du upplever måttligt obehag, använd smärtstillande när det första obehaget återuppträder. Svullnad och svarta och blåa missfärgningar runt ögonen, såväl som blodsprängda ögon, är vanligt och lägger sig vanligen efter två till tre dagar.

Den första veckan
Du har restriktioner vad gäller att gå och prata. Böj inte huvudet nedåt, sträck dig inte eller gör någonting annat som kräver ansträngning. Undvik rökning eftersom det irriterar näsans slemhinnor och orsakar hosta, båda kan orsaka näsblod.

Alkohol
Ingen alkohol i tio dagar efter operationen.

Snyta dig 
Att du råkar nysa brukar inte orsaka någon större skada, men du bör undvika att snyta dig i två veckor efter operationen. Under den första veckan kan du varsamt göra rent näsborrarna med en tops fuktad med väteperoxid.

Fysisk aktivitet / Solexponering
Undvik ansträngande aktiviteter i fyra veckor och längre solexponering och/eller stark värme i tre månader för att undvika svullnad.

Domningar och svullnad
Du kan uppleva domningar och känselbortfall på nästippen i upp till ett år efter operationen. Du kan vara svullen i 12 till 36 månader och operationsärret inne i näsan kan vara svullet eller kännas svullet i månader.

Svullnad 
Intermittent svullnad kommer att förekomma under de första veckorna efter operationen.

Rinnande näsa 
I ett par veckor efter operationen är det bra om du bär med dig näsdukar, eftersom din näsa kan droppa och rinna.

Aktiviteter
Näsplastik gör vanligen inte speciellt ont. Många känner sig ganska normala efter en dag eller två. Om du har ett sittande arbete, kan du återvända dit så snart du känner att du orkar. Tung träning eller mycket ansträngande aktiviteter kan orsaka blödningar och svullnad under de första två till tre veckorna. Snälla var försiktig!