Näsplastik

Näsplastik är ett mindre ingrepp som gör stor skillnad för utseendet. Våra läkare går igenom alla element i ansiktet för att se vad för typ näsplastik som är aktuell för dig. Därefter skräddarsys ingreppet efter din ansiktsprofil samt tänder och haka.

Kontakta oss för konsultation eller vid frågor om näsplastik.

Ett ingrepp som gör skillnad

Näsan är en mycket framträdande del av ansiktet. En obalans i någon av dess delar kan leda till ett visst mått av deformation. Näsan är även viktig för smak och lukt samtidigt den hjälper till att fukta luften vi andas. Den ger även resonans åt vår röst. Näsan är kort sagt inte bara viktig för vårt utseende utan även för den vi är.

En näsplastik förbättrar näsans förhållande till övriga anletsdrag. Vanligtvis medför ingreppet väldigt lite smärta med ett mycket gott resultat. Komplikationer är ovanliga. Näsplastik kan utföras av tre olika skäl; funktionella, rekonstruktiva eller estetiska skäl.

  • Funktionell näsplastik syftar till att förbättra näsans fysiologi genom att ändra placeringen av de anatomiska strukturerna och därmed lindra en nasal obstruktion.
  • Rekonstruktiv näsplastik utförs för att korrigera medfödda eller traumatiska missbildningar av näsan.
  • Estetisk näsplastik utförs för att ändra formen på näsan så att det är mer estetiskt tilltalande.

Individuell analys, anpassad efter varje patient

Under din konsultation kommer din läkare att undersöka alla element i ditt ansikte och förklara hur man kan korrigera näsan. Varje ändring av strukturen i näsan sker efter en granskning av formen på ditt ansikte, din ålder, etniska tillhörighet, strukturen på ditt näsben och brosk, samt tjockleken på din hud. Ben och brosk i näsan utgör dess storlek och form. Övre halvan av näsan stöds av det näsbenet medan den nedre delen utgörs av brosk.

Huden är också en viktig del att gå igenom. En tjock hud kommer inte att drapera sig själv över det ombyggda brosket på nästippen. Istället kommer det att ta månader för huden att anpassa sig till den nya underliggande strukturen. Det är viktigt att respektera hur näsan harmoniserar med övriga anletsdrag. Din kirurg kommer att anpassa sig efter din profil, dina tänder och din haka. Ibland kan en kombinerad korrigering (“simultankorrigering”) av näsan och hakan ge ett bättre resultat än enbart en näsplastik. Allergiproblem måste diskuteras med kirurgen.

Återhämtning

Näsförband

Vi försöker vanligtvis undvika näsförband efter operationen. Om du blöder lite mer än vanligt under operationen, eller om det finns något annat särskilt skäl, kan vi dock komma att använda förband. Med förband blir du tvungen att andas genom munnen och du kommer att vara mer svullen än vanligt. Vanligtvis tas förbandet bort inom 24 – 48 timmar.

Skenor

Om din näskorrigering omfattar kirurgi på septum som en del av din näsplastik kommer man att sy in plastskenor i näsan. Trots att de tar upp plats kommer dina näsgångar inte att blockeras. Läkaren tar vanligtvis bort skenorna inom 7 till 14 dagar efter operationen.

Skenan man sätter ovanpå näsan efter operationen är avsedd att skydda näsan och fungerar som ett litet yttre skelett. Om det är nödvändigt kommer skenan att justeras. Utsätt inte skenan för het ånga, t.ex. genom att ta ett varmt bad hemma.

Position

Håll huvudet och näsan i högläge för att reducera svullnad. Om det är möjligt rekommenderar vi att du sover på två eller tre kuddar.

Torkat blod i näsborrarna

Efter kirurgin kan blödning förekomma i en dag eller två med torkat blod ansamlat i näsborrarna. Nässpray hjälper till att rensa näsborrarna, men använd inga andra näsdroppar på två veckor.

Tvätta håret

Du kan tvätta håret efter två dagar, förutsatt att det kan tvättas utan att du behöver stå med huvudet upp och ned. Om du böjer dig framåt kan näsan börja blöda. Torka håret med en handduk eller en hårtork med sval luft, varm luft ska undvikas.

Diet

Du bör börja med en lättuggad föda och se till att du får i dig tillräckligt med vätska. Undvik all varm mat och dryck.

Is

Vi rekommenderar att du använder kalla kompresser runt ögonen. Använd inga varma kompresser.

Vad du kan förvänta dig efter operationen

Initialt blöder näsan i cirka fyra timmar. Byt ut bandaget så ofta som du känner att du behöver. Om du upplever måttligt obehag kan du använda smärtstillande direkt när det första obehaget kommer tillbaka. Svullnad samt svarta och blåa missfärgningar runt ögonen såväl som blodsprängda ögon är vanligt och lägger sig vanligen efter två till tre dagar.

Den första veckan

Du kommer att uppleva vissa begränsningar gällande att gå och prata. Böj inte huvudet nedåt, sträck dig inte eller gör någonting annat som kräver ansträngning. Undvik rökning eftersom det irriterar näsans slemhinnor och orsakar hosta vilket i sin tur kan orsaka näsblod.

Alkohol

Drick ingen alkohol under tio dagar efter operationen.

Snyta dig

Att du råkar nysa brukar inte orsaka någon större skada, men du bör undvika att snyta dig i två veckor efter operationen. Under den första veckan kan du varsamt göra rent näsborrarna med en tops fuktad med väteperoxid.

Fysisk aktivitet / Solexponering

Undvik ansträngande aktiviteter i fyra veckor samt längre solexponering och/eller stark värme i tre månader för att undvika svullnad.

Domningar och svullnad

Du kan uppleva domningar och känselbortfall på nästippen i upp till ett år efter operationen. Du kan vara svullen i 12 till 36 månader och operationsärret inne i näsan kan vara svullet eller kännas svullet i månader.

Svullnad

Intermittent svullnad kommer att förekomma under de första veckorna efter operationen.

Rinnande näsa

I ett par veckor efter operationen är det bra om du bär med dig näsdukar eftersom din näsa kan droppa och rinna.

Aktiviteter

Näsplastik gör vanligen inte speciellt ont. Många känner sig ganska normala efter en dag eller två. Om du har ett sittande arbete kan du återvända så snart du känner att du orkar. Tung träning eller mycket ansträngande aktiviteter kan orsaka blödningar och svullnad under de första två till tre veckorna. Det vi rekommenderar är helt enkelt sunt förnuft och att du är försiktig.

Kontakta oss idag för mer information och tidsbokning.